Begynnelsen

Denne historien startet med den handicappede og fattige gutten Hassan som ble kjent med fisker Einar Johansen. Disse to møttes på slutten av 90-tallet i Mbamba Bay sør-vest i Tanzania ved Lake Nyasa, da Einar var Råfisklagets representant i et prosjekt for Norges Vel. Dette var starten på et livsvarig vennskap.

  • Hassan kom til Norge i 2001 og fikk proteser ved Universitetssykehuset for Nord-Norge i Tromsø. Det ble også starten på Tanzaniaprosjektet som siden da engasjert seg i å skape bedre vilkår for befolkningen ved Nyasasjøen sørvest i Tanzania.

    Einars engasjement utviklet seg til flere målrettede prosjekter. Hans støttespillere var i starten særlig Evy og Gunnar Lind fra Botnhamn og hans kone Helene Johansen. Bygda Botnhamn og spesielt Botnhamn skole var helt avgjørende for at prosjektet begynte å gro.

    Tanzaniaprosjektet hadde i perioden 2008-2013 støtte fra Norad og bidro til etablering og bygging av to ungdomsskoler og en ny yrkesskole. I tillegg ble fem etablerte ungdomsskoler og en yrkesskole rehabilitert.

    Prosjektet har rehabilitert alle 42 barneskolene i det samme skoledistriktet, og alle prosjektene følges opp med flere årlige besøk. Vi er avhengig av privat støtte for å gjennomføre det programmet vi har. Mange har støttet oss økonomisk og noen har også vært med til Mbamba Bay og bidratt til arbeidet.

    Engasjementet andre bidrar med er utrolig inspirerende!

Hassan

Mbamba Bay

Hanne Renland

Hanne Renland er datter til Einar Johansen fra Botnhamn på Senja. Da Einar døde i 2010 overtok Hanne lederskapet i Tanzaniaprosjektet og har siden hatt den rollen. 

Hanne er spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi og har en privat praksis på Finnsnes.

Hvor er vi idag?

Tanzaniaprosjektet står i dag som en stødig og voksende organisasjon med et sterkt engasjement for å forbedre utdanningen i Nyasa-distriktet i Tanzania. Vi har vært heldige nok til å nå ut til over 40 skoler i området, takket være vår kontinuerlige innsats og samarbeid med lokale myndigheter, frivillige og generøse sponsorer.

Gjennom årene har vi bidratt til byggingen av nye skolebygninger, rehabilitering av eksisterende infrastruktur, og tilførsel av nødvendige læringsressurser som bøker og pulter. Dette arbeidet har direkte påvirket rekruttering og motivasjon blant lærere, og har også ført til en merkbar forbedring i elevenes læringsresultater.

  • Et spennende høydepunkt i vårt arbeid er opprettelsen av «Tanzania Project Teachers» – et internasjonalt lærende profesjonsfellesskap. Dette initiativet har allerede tiltrukket seg mange frivillige lærere fra Norge, og sammen med lokale lærere i Nyasa-distriktet, jobber de for å dele og utveksle kunnskap, og for å bygge en bærekraftig og inkluderende læringskultur.

    Lovundskolen, mønsterskolen som er et smykke blandt skolene, og noe vi strekker oss mot i opprustingen av de andre skolene, er definitivt et høydepunkt i Tanzaniaprosjektets arbeid. Vi er nå i gang med å bygge Lovund Secondary, som også vil bli en skole med god standard og der vi skal se til at læretilbudet blir godt.

    Selv om vi har gjort betydelige fremskritt, er det fremdeles mange utfordringer å overvinne. Likevel, med vårt økende nettverk av støttespillere og vår innsatsvilje, ser vi med optimisme på fremtiden. Vår visjon om å sikre kvalitetsutdanning for alle barn i Nyasa-distriktet driver oss fremover, og vi er glade for å være en del av denne spennende reisen.

Visjoner

I Tanzaniaprosjektet ser vi for oss en verden hvor hvert enkelt barn har tilgang til utdanning av god kvalitet, uavhengig av hvor de bor eller økonomiske forhold. Vi tror på potensialet i utdanning som en pådriver for positiv sosial endring, og verdien av samarbeid for å oppnå dette målet.

  • Vår visjon er å få til en utvikling av kunnskap og læring som gjør at utdanning blir tilgjengelig for alle. Menneskene som bor her skal gis verktøy til å kunne forsørge seg selv og bidra i samfunnsbyggingen. Nyasa District har behov for vår bistand i flere områder, og med flere lærere og støttespillere er dette mulig.

Organisasjon

Vår organisasjon består av:

Managing Director: Hanne Renland
District Manager: Dennis Katumbi
Teacher Program Coordinator: Pastorr Vundwe
Regnskapsfører: Edvardsen Økonomiservice AS
Revisor: Midt-Troms Revisjon AS

Medlem av Innsamlingskontrollen

Vi har i tillegg ett styre i Norge og ett i Tanzania.

Vårt styre i Tanzania

Patrick Y. Munishi / John A. Chimtunga / Anna M. Mputa / Dennis D. Katumbi / Francis S. Ng’ohi / Awema A. Nkoma

Vårt styre i Norge

  • Styreleder

    Rektor på Strand videregående skole.

    Strand VGS har de siste årene engasjert seg i Tanzaniaprosjektet. Jeg har selv vært i Mbamba Bay to ganger for å følge opp prosjektene vi støtter, og har blitt glad i folket der. Jeg ser at Tanzaniaprosjektet gjør en forskjell for mange mennesker, og gleder meg til å være med og utvikle prosjektet videre.

Siri_Gjesdahl_styremedlem_Tanzania Project
  • Styremedlem

    Var på første tur med prosjektet i 2010.

    Siri jobber som daglig leder for BarnsBeste nasjonalt kompetansenettverk for barn som pårørende, som er opprettet av Helse og Omsorgsdepartementet.

    Hun er opptatt av barns rettigheter. Tanzaniaprosjektets engasjement for barns rett til utdanning er derfor et prosjekt hun er stolt av å være en del av.

  • Styremedlem

    Kristin jobber som daglig leder for Corvita Nord. Her er hun fagansvarlig for tiltak som tilbyr ulike barneverntjenester.

Hanne_Renland_styremedlem_Tanzania Project
  • Styremedlem

    Leder for Tanzaniaprosjektet siden 2010, er i tillegg spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi og har en privat praksis på Finnsnes.