Herdisheimen

Herdisheimen eller Herdis House er et opplæringssenter for unge jenter og gutter i landsbyen Liuli, 3 mil fra Mbamba Bay. Hjemmet drives av utrettelige Christina Chiwendi. Etter at hun fikk ny symaskin til opplæring av Einar Johansen i 1998, har hun lært unge vanskeligstilte å sy.

Nå er Christina leder for et opplæringssenter som skal gi unge muligheter til å forbedre sine levekår gjennom bedre ernæring, kunnskap om bl.a jordbruk og matlaging og, ikke minst muligheter for inntektsbringende arbeid.

På Herdisheimen tilbys unge skredderutdannelse, og ved fullført skolegang får de en symaskin i gave slik at de har mulighet til å starte sin egen bedrift.

Under pandemien sydde elevene munnbind som ble solgt lokalt i Norge og i Sveits. Etter pandemien bidro Trixie Wagner til at munnbindene ble sydd om til nye produkter som kunne selges. For eksempel adventskalendere, gaveposer og flere andre produkter.

På Herdisheimen produseres det mange forskjellige ting, og et lite utvalg er tilgjengelig i vår nettbutikk.

Opplæringssenteret har fått navn etter avdøde Herdis Jørgensen, lærer fra Oslo/Finnsnes, som var svært interessert og engasjert i arbeidet vårt i Tanzania. Herdis besøkte prosjektet i februar 2009 og gjorde en betydelig innsats. Dessverre døde hun 31.3.2010 og fikk ikke selv videreført arbeidet. Det gjøres imidlertid, bl a gjennom Herdisheimen.

Når Einar etablerte Tanzaniaprosjektet hadde han en tydelig visjon om å styrke folket langs Nyasasjøen til å utvikle sitt eget samfunn. Han var særlig opptatt av å styrke kvinnene som var de som tok seg av familien og hadde stor påvirkning på barna. Dette var bakgrunnen for etableringen av Herdisheimen, der flere titalls jenter og gutter har fått utdanning som skredder og dermed økt sin mulighet for inntekt og et selvstendig liv.

Herdis House med mange blide elever
  • Christina er en inspirerende, sprudlende og hardtarbeidende kvinne. Hun er gift med Alex Chiwendi og har fem barn.

    Da Einar arbeidet i Tanzania på 90-tallet, var jobben til Christina å lage mat til arbeiderne i prosjektet.

    I tillegg, med et par gamle symaskiner, lærte hun vanskeligstilte jenter å sy for å gi dem et levebrød.

    Dette var starten på Herdisheimen.

Christina i systuen

Støtt Herdisheimen

Har du lyst å være med å bidra til drift av Herdisheimen?

Du kan enten bli en fast sponsor for Herdisheimen, støtte utdannelsen til en enkeltelev, kjøpe produkter fra Herdisheiemen i vår nettbutikk, eller støtte prosjektet med en engangsdonasjon.

Avgangselevene får hver sine symaskiner for å kunne starte egen bedrift.