Året som har gått

Det skjer mye spennende i Tanzaniaprosjektet for tiden!
Vi har startet to nye store prosjekter, nemlig skolehager og læreropplæring. Dette har krevd kompetanse fra Norge og behov for god organisering og rutiner. Vi har hatt tre prosjektreiser. I februar reiste vi for vanlig oppfølging av igangsatte prosjekter, samtidig som vi planla med lokale skolemyndigheter hvordan opplæring av de lokale lærerne kunne skje.

 

Juni 2023

I juni var første tur med norske lærere, der vi holdt kurs på 2 uker. På denne reisen ble også opplegg for skolehager planlagt. På den tredje reisen, i august, holdt vi kurs for lærere og noen elever fra hver ungdomsskole om hvordan de kan dyrke mat ved å utnytte de ressursene de har.

 

Lærerkursene 

Lærerprogrammet handler om at norske lærere holder kurs i Tanzania for lokale lærere, slik at de kan styrkes faglig i ulike fag, men også gis flere gode og kreative pedagogiske verktøy, noe det er stort behov for. Kurset i juni for 43 lærere (én fra hver barneskole) var svært vellykket og det er ønsket fra lokale skolemyndigheter at vi fortsetter og at hele distriktet inkluderes. Vi har laget en 5-årsplan på dette, men den avhenger av finansiering.

Norske lærere sammen med Hanne Renland, juni 2023

 

Skolehager 

I august reiste Yasmin og Jan-Erik, lidenskapelig opptatt av å utnytte naturens ressurser for å dyrke mat, og holdt kurs for lærere og noen elever ved hver ungdomsskole. Seks av sju skoler er nå i gang med å dyrke mais (den 7. mangler jord hvor de kan dyrke) i et slikt kvantum at de også får inntekt til å kjøpe inn bønner. På denne måten blir de selvforsynte med skolelunsj til alle elevene på skolene og uavhengig av støtte fra Tanzaniaprosjektet. På bildet er de sammen med vår lokale manager Dennis Katumbi.

Jan-Erik Låstad, Dennis Katumbi og Yasmin Coromoto Gomez-Salazar

 

Lovundskolen 

Arbeidet med Lovund ungdomsskole har gått fort og vil stå ferdig på slutten av dette året. Med støtte fra Maria og Aino Olaisen blir dette en diamant av en skole som allerede vekker oppmerksomhet og interesse, også fra øverste myndighetshold. Det er en stor glede å bidra til at et slikt inspirerende skolemiljø skapes. Bildet under er av den ene av fire bygninger på barneskolen som Maria og Aino har sørget for at vi fikk bygget.

Skolerehabilitering 

Arbeidet med å løfte standarden på de 43 barneskolene i området fortsetter. Innsatsen i 2023 har vært noe redusert da vi har prioritert kurs for lærerne, men fordi elevene på Strand videregående i Rogaland gjør en kjempeinnsats for å skaffe penger, har vi har fått til følgende: 

  • 12 klasserom på fem skoler 

    • Mkali ungdomsskole (4)

    • Mkalole barneskole (2)

    • Nangombo barneskole (2)

    • Matenje barneskole (2)

    • Chinuala barneskole (2)

  • To lærerboliger (ved barneskolene Mbahi og Likwilu)

  • Internat på Limbo Secondary 

  • Toalett på Chiwindi barneskole 

  • 40 pulter til Chinula barneskole

Bibliotek i Mbamba bay 

Vi har lenge sett behovet for et bibliotek i Mbamba bay, der bøker kan være tilgjengelig, der fortellertradisjonen kan holdes i hevd, der det kan arrangeres filmkvelder og ulike aktiviteter. Langeland skule på Stord har samlet inn 70.000 kr til dette og ungdommer på Lovund har solgt lodd og arrangert julemarked til inntekt for biblioteket og slik skaffet rundt kr 50.000. Til jul fikk vi kr 30.000 til dette formålet fra Vigner Olaisen på Lovund. Så nå mangler vi «bare» kr 100.000 før vi kan si at biblioteket er et faktum! 

Sponsorer 

Maria og Aino Olaisen er sponsor av Lovund ungdomsskole, og de har tidligere finansiert bygging av en mønster-barneskole. 

Strand videregående skole i Rogaland samler årlig inn rundt 400.000 kr gjennom arrangementet “løp og lek for Tanzania”. Disse midlene skal i hovedsak brukes til å få skolene opp på en akseptabel standard. Strand vgs. har også de to siste årene arrangert «Julekorslag» for elevene som en avslutning før jul. Arrangementet er formet som en innsamlingsaksjon for TP og streames direkte på Facebook. I 2023 innbrakte dette nærmere 250.000 kr. Skolen har satt seg som mål å samle inn 800. 000 kr per år.

I 2023 støttet Nova Sea as bygging av en lærerbolig. 

Lovundlaks as har finansiert drift av skolebussen vår for ett år, noe som letter betalingsbyrden for foreldrene betydelig og dermed er til direkte hjelp for mange familier. 

Seria as i Bodø har sponset en nettside som gir god informasjon, og de bidrar med god hjelp til å få vist fram det vi gjør på best mulig måte. Maren Sommerhill har oversatt nettsiden til engelsk. 

BASAID i Sveits har over flere år bidratt med støtte til konkrete prosjekter. I fjor bidro de med kr 132.000 som ble brukt til skolerehabilitering.

Idrettsklubben Slegga, Husøy, bidro med kr 30.000 etter deltakelse i uhøytidlig konkurranse i forbindelse med fotballturnering. 

Trixie Wagner fra Sveits selger utrettelig produkter fra Herdisheimen som gir gode inntekter til skolen. 

Sammen med Grasmyr sanitetsforening arrangerer vi kafe og oppdatering om Tanzaniaprosjektet flere ganger i året. Foreningens medlemmer bidrar med kaker og praktisk arrangement. 

Så har vi alle de som betaler fadderskap på kr 600 pr år, de som betaler stipend for videre utdanning, 2 500 pr år, og de som månedlig betaler inn et fast beløp. Dette er grunnstammen i vår økonomi og gjør at vi kan holde det vi lover når det gjelder at alle barna i dette området skal få utdanning. 

Herdisheimen  

Høsten 2023 ble 9 elever uteksaminert fra Herdisheimen. Alle fikk symaskin i gave på eksamensfesten fra norske givere og kan dermed starte sin egen bedrift. Høsten 2023 fikk alle elevene dataopplæring, både fra Geir-Johan Birkeland som har gjort en strålende jobb med datakurs for over 100 personer til sammen, og fra Lise Havn som var fem uker på Herdisheimen. Lise jobbet også med opplæring i økonomi både til skoleledelsen og elevene og var en raus og stor kunnskapsressurs den tiden hun var der. Ved skolestart i januar i år begynte 10 nye elever. 

Fadderskap og stipend 

Denne ordningen startet vi med i 2009, og den er en svært viktig del av arbeidet vårt for å høyne utdanningsnivået i Nyasa District. Gjennom denne ordningen har mange tusen barn fått anledning til å gå på ungdomsskolen, som i tillegg til læring for livet er springbrettet til videre utdanning. Det årlige beløpet er nå kr 600. Med dette dekker vi skoleuniform, skrivesaker og annet utstyr de trenger. I år betaler vi for 108 elever.  

Vi har 31 som har fått stipend til videre utdanning fra oss. De fleste går på college for å bli lærere, sykepleiere, ingeniører mm. Noen går på highschool slik at de kan studere videre på universitetet. Et stipend koster kr 2 500 pr år pr student. Vi har behov for både flere faddere til Secondary og til de som fortsetter utdanningen. Uten denne støtten ville ingen av disse hatt mulighet til å få utdanning etter barneskolen. 

Vi setter pris på om dere som er faddere eller ønsker å bli det, kan betale kr 600 i løpet av februar. Dette gjelder også utdanningsstipend.

Noen av fadderbarna sammen med elev fra Strand vgs.

Prosjektets organisering og drift 

Tanzaniaprosjektet ledes av et styre bestående av styreleder Erik Danielsen og styremedlemmene Kristin Jakobsen, Siri Gjesdahl og Hanne Renland. Med sponsing fra Anchor Foundation har vi hatt gleden av å ha Maren Sommerhill ansatt i prosjektet fra 1.7. og ut året. Dessverre måtte hun slutte av familiære årsaker, men hun har fått mye på plass når det gjelder lærerprogrammet. I tillegg har hun bidratt til en bedre nettside, jobbet med søknader og fått på plass gode administrative systemer. Prosjektet ledes fortsatt av Hanne Renland.  

Prosjektet har faste månedlige og årlige givere til vårt arbeid generelt eller spesielt til fadderskap, stipend eller Herdisheimen. 

Vi byttet bankforbindelse for 4 år siden og bruker nå kto 1503 82 93351. Vi har nå sagt opp den gamle kontoen pga for å unngå kostnader med to kontoer. Dessverre mistet vi noe faste givere med dette.   

Følger du Tanzaniaprosjektets venner på Facebook, kommer du tettere på det som skjer av aktiviteter.   

Vi takker hjerteligst for støtten, og ønsker dere alle et riktig godt 2024!   

Og helt til slutt; Det ble jule-/nyttårsfeiring i Mbamba Bay!

Hanne Renland 
Leder Tanzaniaprosjektet

Neste
Neste

Langeland skule samler inn 70.000kr i solidaritetsuken!